Οι ευεργετικές επιδράσεις του βρεφικού μασάζ

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανό μας και η πιο πρωταρχική και σημαντική σύνδεση του ανθρώπου με τον κόσμο. Ο ανθρωπολόγος Ashley Montagu έγραψε: «Τα ανθρώπινα πλάσματα δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς άγγιγμα…»

Το πιο δυνατό μασάζ το έχει ήδη δεχτεί το μωρό μέσα από τη διαδικασία της γέννας. Με το μασάζ βοηθάμε κι ενισχύουμε την ανάπτυξη του μωρού, με τον τρόπο που μας έχει δείξει η φύση. Βοηθάμε το σώμα του να εκπληρώσει στο μέγιστο τις φυσικές του δυνατότητες , επιδρώντας στους μύες, στις αρθρώσεις, στο νευρικό σύστημα, στο ανοσοποιητικό και στην ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

 

 

Το βρεφικό μασάζ είναι μια τέχνη αγγίγματος, επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης που βάζει τα θεμέλια για μια ζωή εμπιστοσύνης, τρυφερότητας και αγάπης.

Μέσω του μασάζ, το μωρό μαθαίνει να απολαμβάνει την υπέροχη άνεση και ασφάλεια του να αγαπά και να αγαπιέται. Αποκτά επίγνωση του σώματός του, καθώς ο γονέας του δείχνει πώς να χαλαρώνει ένα σφιχτό χέρι ή πώς να απελευθερώνει επώδυνα αέρια. Καθώς το μαλάσει, ο γονέας το κοιτάει στα μάτια, του τραγουδά, του μιλά καθησυχαστικά. Η εμπειρία του βρεφικού μασάζ βοηθά τους γονείς να αισθανθούν ότι έχουν ήδη όλα τα απαραίτητα εργαλεία, τα χέρια τους και την καρδιά τους, για να βοηθήσουν το παιδί τους και να επικοινωνήσουν μαζί του.

Διδάσκεται ότι τα μωρά είναι ανθρώπινα όντα με επίγνωση, που αξίζουν τον σεβασμό, τον θαυμασμό και την προσοχή μας. Διδάσκεται ότι το κλάμα του μωρού πρέπει να τιμάται και να αναγνωρίζεται σαν μια γλώσσα αφού είναι το πρωταρχικό μέσο επικοινωνίας τον πρώτο καιρό της ζωής ενός παιδιού.

 

 

 

 

Λίγα λόγια για τα οφέλη
Η Vimala Mc Clure, η εμπνεύστρια του Διεθνούς Συνδέσμου Βρεφικού Μασάζ, διέκρινε τα οφέλη του βρεφικού μασάζ σε τέσσερεις βασικές κατηγορίες. Οι κατηγορίες αυτές αφορούν την αλληλεπίδραση, την διέγερση, την ανακούφιση και την χαλάρωση.

  • Το βρεφικό μασάζ βοηθάει να δημιουργηθεί μια μη λεκτική επικοινωνία μεταξύ του γονιού και του μωρού και ενισχύει την μεταξύ τους επαφή και σχέση. Βοηθάει σημαντικά στην δημιουργία μιας πολύ ισχυρής και ποιοτικής σχέσης και με τους δυο γονείς, από την πρώτη στιγμή της γέννησής του. Το μωρό μας μαθαίνει τί σημαίνει σεβασμός, αγάπη και υγιές άγγιγμα.

  • Το βρεφικό μασάζ διεγείρει βασικά συστήματα του οργανισμού (κυκλοφορικό, ανοσοποιητικό, πεπτικό, νευρικό, ορμονικό, λεμφικό, αναπνευστικό, μυοσκελετικό) με αποτέλεσμα την ομαλότερη λειτουργία και ανάπτυξή τους. Επιπλέον ενδυναμώνει και ισχυροποιεί την ικανότητα μάθησης, συμβάλλει στην ολοκλήρωση και ωρίμανση των αισθήσεων και βοηθά στην επίγνωση του σώματος και του νου.

  • Ανακουφίζει από αέρια και κολικούς, δυσκοιλιότητα και κοιλιακές κράμπες, γαστρεντερικούς πόνους, μύξες, πόνους δοντιών, πόνους ανάπτυξης σώματος, υπερευαισθησία στο άγγιγμα, μυϊκή και συναισθηματική ένταση.

  • Η χαλάρωση που επιτυγχάνεται μέσω του μασάζ έχει ως αποτέλεσμα το μωρό μας να κοιμάται καλύτερα και περισσότερο. Παράλληλα βελτιώνει την ικανότητα της αυτοηρεμίας, καθώς το μωρό μας μαθαίνει να αναγνωρίζει την έντασή του και να ηρεμεί μόνο του. Κατά την διάρκεια του μασάζ μειώνονται τα επίπεδα του στρες, με την παραγωγή οκυτοκίνης (oxytocin), μιας ορμόνης με χαλαρωτική και παυσίπονη δράση. Η υπερκινητικότητα μειώνεται αισθητά και μπορείτε να απολαμβάνετε περισσότερο, εσείς και το μωρό σας, τις ώρες εξόδου σας!


Μέσα από την διαδικασία του μασάζ ωφελούνται σημαντικά και οι γονείς. Αρχίζουν να κατανοούν καλύτερα τα μωρά τους, να διαβάζουν και να αναγνωρίζουν τα σινιάλα τους, αποκτούν αυτοπεποίθηση κι εμπιστοσύνη, και με τον τρόπο αυτό δημιουργούν έναν ισχυρό δεσμό με το μωρό τους. Με το μασάζ δίνεται η ευκαιρία και στον πατέρα να έχει μια πιο ουσιαστική και ποιοτική επαφή με το μωρό από την γέννησή του.

Τα οφέλη του βρεφικού μασάζ επεκτείνονται και σε ολόκληρη την οικογένεια. Με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων παιδιών στην δραστηριότητα αυτή, μπορεί να μειωθούν αισθητά τα αισθήματα ζήλειας και ανταγωνισμού απέναντι στο νέο μέλος. Επίσης, η ενεργή συμμετοχή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας που εμπλέκονται στη φροντίδα του μωρού ( γιαγιά, παππούς, νταντά κτλ.), αυξάνει το σεβασμό τους απέναντι στο μωρό σας και με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η πιθανότητα ανάπτυξης ενός χαλαρωτικού περιβάλλοντος για ολόκληρη την οικογένεια!

Τέλος, το βρεφικό μασάζ παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα και για ολόκληρη την κοινωνία. Ένα μωρό, που από τις πρώτες στιγμές της ζωής του μαθαίνει τη σημασία ενός αγγίγματος γεμάτο αγάπη και σεβασμό, αναπτύσσει μεγαλώνοντας μια ισορροπημένη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Βαδίζοντας στην ενηλικίωσή του έχει ήδη μάθει να αντιμετωπίζει με σεβασμό και συμπάθεια τους ανθρώπους γύρω του και να γνωρίζει πώς να αγαπά και να αγαπιέται. Μια κοινωνία απαρτιζόμενη από τέτοιες προσωπικότητες θα είναι απαλλαγμένη- ή τουλάχιστον αισθητά αποφορτισμένη- από πράξεις βίας, παρενόχλησης, βανδαλισμού κι εγκλήματος. Καθώς…υγιείς άνθρωποι συνιστούν μια υγιή κοινωνία!

Τα οφέλη αυτής της απλής τεχνικής, που έχει διαισθητικά αναπτυχθεί και εκλεπτυνθεί στα ”εργαστήρια” χιλιάδων χρόνων ανθρώπινης εμπειρίας, έρχεται σήμερα να τα αναγνωρίσει η επιστημονική έρευνα. Ήδη σε πολλά νοσοκομεία του δυτικού κόσμου εκπαιδεύουν το προσωπικό τους να χρησιμοποιεί το μασάζ, κυρίως στα πρόωρα και άρρωστα μωρά, αφού αποδεικνύεται ότι με τον τρόπο αυτό παίρνουν πιο γρήγορα βάρος κι επανέρχεται ο οργανισμός τους ομαλότερα και γρηγορότερα σε ισορροπία και υγεία.