Συχνές Ερωτήσεις

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται το βρεφικό μασάζ;

Το βρεφικό μασάζ είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για όλα τα μωράκια! Είναι ένα δώρο που μπορεί να προσφέρει κάθε γονιός στο καινούργιο μέλος της οικογένειάς του. Οι απλές και απαλές μαλάξεις που διδάσκονται στα πλαίσια των μαθημάτων προσφέρουν ανακούφιση κι ευχαρίστηση στο μωρό σας. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να ενταχτεί στην καθημερινότητα της οικογένειας και να αποτελέσει ακόμα μια αφορμή για επικοινωνία και ενίσχυση του δεσμού γονιού-βρέφους, όπως είναι η αγκαλιά, τα τραγούδια και τα παιχνίδια.

Η ανάγκη για θεραπευτικό άγγιγμα μέσω του βρεφικού μασάζ είναι μεγαλύτερη και τα οφέλη περισσότερο εμφανή σε περιπτώσεις που το μωρό σας έχει γεννηθεί πρόωρα ή με καισαρική τομή, καθώς και σε μωράκια με ειδικές ανάγκες. Ευεργετικά είναι τα αποτελέσματα και σε περιπτώσεις επιλόχειας κατάθλιψης. Επίσης, στο πλαίσιο των μαθημάτων διδάσκεται κι ένας ξεχωριστός οδηγός μαλάξεων για την αντιμετώπιση κολικών, που παρουσιάζονται συχνά στα μωρά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

 

Ποια είναι η καταλληλότερη στιγμή;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που πρέπει να γίνεται το μασάζ. Φροντίζουμε όμως να μην κάνουμε το μασάζ αμέσως μετά το φαγητό ή όταν είναι έτοιμο να κοιμηθεί. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε μια στιγμή της ημέρας που το μωρό μας είναι ήρεμο κι όχι εκνευρισμένο. Αυτή η στιγμή είναι διαφορετική σε κάθε μωράκι. Οι γονείς, στα πλαίσια των μαθημάτων, θα μάθουν να αναγνωρίζουν τις συμπεριφορές και τα σινιάλα του μωρού τους κι έτσι θα είναι σε θέση να ανακαλύψουν οι ίδιοι την καταλληλότερη στιγμή γι’ αυτούς. Κεντρική ιδέα του προγράμματος ΙΑΙΜ είναι οι γονείς να ακούν με σεβασμό τις μοναδικές ανάγκες του μωρού τους και να προχωρούν στο μασάζ όταν, και αν, το μωράκι τους θα ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμά τους.

 

Τι λάδι να χρησιμοποιήσω;

Η αίσθηση της όσφρησης είναι από τις πιο ισχυρές στα μωρά την στιγμή που γεννιούνται. Τα μωράκια αναγνωρίζουν αρχικά τους γονείς τους κυρίως από την μυρωδιά. Οπότε δεν θέλουμε να παρέμβουμε σε αυτό. Προτιμούμε ένα ουδέτερο λάδι, άοσμο, και γι’ αυτό το λόγο αποφεύγουμε να περιέχει αιθέρια έλαια. Προτιμούμε λάδι που παράγεται στην χώρα μας, για παράδειγμα ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο ή λάδι από σταφύλι και προσέχουμε να είναι ψυχρής έκθλιψης (cold-pressed). Είναι σημαντικό να είναι οργανικό και φυτικό. Τα φυτικά λάδια χαλάνε εύκολα οπότε προσέχουμε να διατηρείται πάντα φρέσκο. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε λάδια του εμπορίου (mineral oil), καθώς αυτά περιέχουν παραφίνη κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κλείνουν οι πόροι του δέρματος για προστασία.

 

Πόση πρέπει να είναι η διάρκεια;

Η διάρκεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και μπορεί να ποικίλλει από μέρα σε μέρα. Μην ανησυχείτε αν έχετε μόνο πέντε ή δέκα λεπτά. Ακόμα και ένα σύντομο μασάζ είναι ευεργετικό για το μωρό σας. Διαλέξτε ένα ζεστό και ήσυχο δωμάτιο, παίξτε απαλή μουσική αν θέλετε, και απολαύστε αυτή τη μοναδική στιγμή με το μωρό σας!

 

Τα μαθήματα απευθύνονται αποκλειστικά σε γονείς;

Τα μαθήματα απευθύνονται σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα του μωρού. Αυτοί μπορεί να είναι οι γονείς (η μαμά ή ο μπαμπάς), όταν αυτό είναι εφικτό. Στην περίπτωση αυτή, είναι πολύ όμορφο να συμμετέχουν και οι δυο στα μαθήματα. Διαφορετικά τα μωρά μπορεί να τα συνοδεύουν η γιαγιά, ο παππούς, η νταντά, μια φίλη ή φίλος ή όποιος άλλος έχει αναλάβει σημαντικό κομμάτι της φροντίδας του μωρού.